Verkooppunten

Onderhoud van leer

Hoe houd je het leer van je Leolux-meubel in topconditie? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt. Het is daarbij wel belangrijk dat je even goed in de gaten houdt welke leersoort er op jouw meubel verwerkt is. Zeker het ‘ruwe’ Danza-leer vraagt om een specifieke aanpak.

Algemene gebruikstips

Voor alle leersoorten

  • Iedere leersoort kan verkleuren onder invloed van licht. Plaats je meubelen daarom bij voorkeur niet in direct zonlicht.

  • Nagels van huisdieren beschadigen je meubelen. Zelfs de meest robuuste leersoorten zijn niet bestand tegen een ‘behandeling’ door onze beste vrienden.

  • Te veel warmte droogt natuurlijke leervezels uit en is schadelijk voor vele bekledingsmaterialen. Zet je Leolux-meubelen dus nooit te dicht bij warmtebronnen. Is het toch noodzakelijk om een bank bij een radiator te plaatsen? Let dan op voldoende ruimte tussen vloer, radiator en het meubel, zodat de lucht goed kan circuleren.

  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid. Voor woonkamers wordt een luchtvochtigheid van 50-60% geadviseerd, de ideale temperatuur ligt tussen 18 en 22 graden Celsius. Het natuurproduct leer voelt zich daar, net als de mens, het beste bij.

Wekelijks onderhoud

Leer (behalve Danza-leer)
Een meubel met leren bekleding (behalve Danza-leer) onderhoud je door elke week met een vochtige katoenen doek stofdeeltjes te verwijderen. Op die manier verwijder je ook eventuele huidvetten die het leer op termijn aantasten. We raden daarbij aan om de veilige onderhoudsvloeistof van Leolux te gebruiken, omdat kraanwater schadelijk kan zijn voor het meubel.

Danza-leer
Ook voor Danza-leer adviseren we om het meubel wekelijks af te stoffen. Maar gebruik hiervoor een droge doek en beslist geen water, want dat kan onherstelbare vlekken veroorzaken. De speciale onderhoudsset voor vintage-leer van Leolux is een aanrader voor een wat intensievere verzorging.

Groot onderhoud (2x per jaar)

Leer (behalve Danza-leer)
Gebruik gemiddeld twee keer per jaar de Leolux Verzorgingsset. Met de milde reiniger wordt het leer tot in de nerf gereinigd. De lotion brengt essentiële voedingsstoffen diep in het leer en zorgt voor een betere vochtbalans. De behandeling is eenvoudig en na een korte drogingsperiode kun je het meubel alweer gebruiken.

Bij verkleuring en/of beschadigingen van het leer, bijvoorbeeld door invloeden van buitenaf, zoals overmatig zonlicht, kun je het leer het best behandelen met een kleurherstellende set. Dit LCK-product laten wij door de specialisten van LCK op bestelling produceren, aangepast op het type leer en de exacte originele kleur van jouw meubel.

Danza-leer
Danza is een zuiver anilineleer dat de echtheidstekenen en kleurvariaties van de natuur met trots toont. Het licht opgeruwde oppervlak en de olie-afwerking maken dit leer uiterst soepel en zacht. De natuurlijke kenmerken van het leer blijven zichtbaar en door de jaren hen maken de gebruikssporen dit ‘vintage’ leer alleen maar huiselijker en mooier.

Voor groot onderhoud is er een speciale onderhoudsset beschikbaar, voor zogenaamd ‘vintage’ leer. Deze set bestaat uit een reiniger en een verzorgende lotion en kun je bestellen in de webshop van Leolux.