Arrow down

Hoe kiest u een leersoort?

08-12-2017

Het nerfbeeld

De ‘tekening’ op het leer noemen we het nerfbeeld. Dit nerfbeeld wordt in grote mate bepaald door de dikte van de huid. Dunner leer heeft vaak een fijner nerfbeeld, terwijl dik leer een ruwere structuur laat zien. Dat ziet u bijvoorbeeld als u het fijne Noli-leer vergelijkt met het dikkere Negev-leer. Bovendien heeft het centrum van een huid vaak een fijner nerfbeeld dan het buitenste gedeelte.

Een nieuw nerfbeeld

Bij gepigmenteerd leer met een dikke finishlaag wordt het nerfbeeld mechanisch in de nieuwe toplaag gewalst. Door deze ‘prent’ ontstaat een zeer uniform nerfbeeld in de finish, zonder littekens of oneffenheden.  

De finishing touch

Bij de afwerking van het leer zijn er drie verschillende categorieën: anilineleer, semi-anilineleer en gepigmenteerd leer. De afwerking is bedoeld om het leer mooier te maken, in de vorm van een egale kleur of een bepaalde mate van glans. Daarnaast helpt de finish om het leer te beschermen tegen vuil, water, krassen en zonlicht. Maar wanneer spreken we nu van aniline-, semi-aniline- of gepigmenteerd leer?

Anilineleer

Alleen de allermooiste huiden kunnen uiteindelijk anilineleer worden. Na het vatverven krijgt anilineleer alleen een dunne beschermlaag van enkele mu (1/1000 millimeter) dikte. Daardoor blijft dat echte, pure ‘leergevoel’ bewaard.

Anilineleer is heerlijk soepel, zacht en warm en laat in zijn structuur alle levenstekenen van het rund zien. Een uniek karakter, precies wat de echte liefhebber wil. Door deze dunne beschermlaag is anilineleer wel gevoeliger voor invloeden van buitenaf.

Semi-anilineleer

Wie kiest voor semi-anilineleer, kiest voor het beste van twee werelden. In dit leer ziet u namelijk, net als bij anilineleer, de natuurlijke leernerf en imperfecties van een huid terug.

Toch is semi-anilineleer gemakkelijker in het onderhoud, doordat het voorzien is van een extra finishlaag. Dat maakt het geschikt voor intensiever gebruik, omdat u het gewoon met een vochtige doek kunt afnemen.

Gedekt leer

Bij gedekt leer wordt de huid voorzien van een finish met een extra dekkende, en vaak ook corrigerende finish. Daardoor krijgt het leer een egale, uniforme kleur, maar wordt de natuurlijke nerf minder zichtbaar.

De gewenste ‘leerstructuur’ wordt daarom na de finish in het leer geprent. Gedekt leer is door de dekkende finish uitermate gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te reinigen. Bovendien is het gedekte leer in onze collectie gemaakt van A-kwaliteit runderhuiden. 

Een teken van leven

De charme van echt leer zit in het leven. In het verhaal dat u van een meubel kunt aflezen. Want de kleine imperfecties die u ziet, maken het leer een perfect natuurproduct. Daarom geven wij u graag wat tips om het verhaal van het leer op een meubel te achterhalen.

Nekplooien

Deze lijnen van pakweg 1 tot soms wel 10 millimeter breed, zijn vaak prominent aanwezig in het leer. Daarom worden ze ook gecontroleerd verwerkt in het meubel, dat daardoor een mooie authenticiteit krijgt.

Insectenbeten

Ook die vervelende muggen laten hun sporen achter. Ze zijn te herkennen aan kleine, oppervlakkige beschadigingen.

Structuurverschillen

Een verschil in structuur ontstaat door een verschil in beweging bij het rund. De croupon, het kernstuk van de huid dat loopt van het middendeel tot de staart, is vaak het meest uniforme deel van de huid. Structuurverschillen komen meestal uit de flanken, de oksels en in mindere mate de nek van het rund.

Reageren

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit blogartikel.

Taal
Kies uw taal
Vlaams
Langue
Choisissez votre langue préférée