Arrow down

Van runderhuid tot meubelleer

30-08-2017

Net als meubels maken, is leer produceren een ambacht dat al eeuwen bestaat. Het begint natuurlijk bij de verse huiden, die de looierij rechtstreeks inkoopt bij slachthuizen. Die huiden moeten binnen 24 tot 48 uur verwerkt worden in de looierij. Een strakke logistieke planning en goede koeling zijn dus van groot belang voor het behouden van de hoogste kwaliteit. Onze looierijen vermijden het zouten van de huiden zo veel mogelijk, vanwege de ecologische impact daarvan. Maar hoe verloopt nu het proces van runderhuid tot meubelleer?

Reinigen

Op het moment dat de huiden binnenkomen, zijn ze nog overduidelijk afkomstig van runderen. De haren zitten nog op de zogeheten nerfkant, net als vet- en vleesresten op de vleeskant. Daarom gaan de huiden meteen immense vaten in, te vergelijken met grote wasmachines. Daarin worden ze gewassen, geweekt en onthaard. Dat duurt een dag, en soms nog langer. Na dit proces worden de huiden ‘in de bloten’ genoemd. Er is nu immers een naakte huid, zonder haar ontstaan. Met een aparte ontvleesmachine wordt het overgebleven vlees en vet helemaal verwijderd.

Splitten

Na het reinigen zijn de huiden nog op volle slachtdikte. Bovendien zijn ze nog niet overal even dik. En dat is wel een vereiste, wil je het leer mooi kunnen verwerken. Daarom wordt de huid met grote precisie een of twee keer horizontaal doorgesneden, waarbij er drie lagen overblijven: de boven-, tussen- en onderlaag. Dat proces heet ‘splitten’. Alleen de bovenste laag, de nerflaag, wordt gebruikt voor onze meubels. Deze ‘opperhuid’ heeft namelijk de hoogste kwaliteit. De overige lagen vinden vaak een andere toepassing, bijvoorbeeld als technisch leer of voeringleer.

Looien

Van nature wordt een huid afgebroken door bacteriën. Om het leer bestand te maken hiertegen, gaat het na het splitten opnieuw de vaten in, samen met een looistof. De looistof bindt zich aan de vezelstructuur van de huid en zet de eiwitten om in een duurzame vezel. Hierdoor herkennen bacteriën het leer niet meer als huid en vallen ze het niet meer aan. Het resultaat is een mooie gladde huid. Vanaf dit moment spreken we niet meer over een huid, maar over leer.

Selectie en schaven

Na het looien sorteert de producent alle leer op kwaliteit. Het wordt ingedeeld in verschillende klassen, bijvoorbeeld op basis van de uniformiteit en het aantal littekens, natuurlijke beschadigingen, gaten en nog veel meer. Daarna volgt het schaven van de huid. Dit zorgt voor een consistente dikte, zodat het leer zich mooi laat verwerken. De huid wordt aan de vleeskant geschaafd en dat luistert behoorlijk nauw, tot op een tiende millimeter.

Basiskleuring en drogen

De eerste stap op weg naar de kleur die u ziet op het meubel bestaat uit de zogeheten vatverving. Samen met hoogwaardige, transparante kleurstoffen gaat het leer wederom grote vaten in, waar de kleurstof door en door in het leer trekt. Na het verven is het tijd om het leer te drogen. Dit gebeurt langzaam, om ‘schrikeffecten’ met de natuurlijke huid te voorkomen en een optimaal eindresultaat te behouden.

Walken

Door het droogproces hardt het leer uit. Die ‘harde’ huid wordt een ‘crust’ genoemd. Maar in die vorm is het leer natuurlijk onmogelijk te verwerken op een meubel. Laat staan dat het lekker zit. Door het machinaal te kneden – in vaktermen: walken – wordt het leer weer zacht en soepel. De luchtvochtigheid en temperatuur worden hierbij proactief en zorgvuldig gecontroleerd.

Afwerking

Nu nadert het leer langzamerhand zijn definitieve vorm. De laatste bewerking in de looierij is het aanbrengen van de finishlaag. Daarbij zijn er tal van mogelijkheden, die meestal in drie categorieën ondergebracht worden: aniline afwerking, semi-aniline afwerking en gepigmenteerde afwerking.

Eindcontrole

Na het intensieve en voornamelijk handmatige looi-, nalooi-, en finishingproces is een zorgvuldige controle wel op zijn plek. De keurmeesters van de looierij kijken kritisch naar zaken als het nerfbeeld, de kleur, de dikte, het leer- en finishgevoel, de technische eigenschappen en onverwachte onvolkomenheden.

Ook de kwaliteitsmanager van Leolux controleert de huiden een voor een bij de looierij. Deze controle waarborgt:

  • een gezonde druk op de leverancier;
  • de mogelijkheid om kleine, noodzakelijke technische ingrepen door te voeren om de perfectie van Leolux-leer te verzekeren;
  • de levertijd van het leer, en dus ook die van het complete meubel.

Na goedkeuring door onze leerkwaliteitsmanager staat niets het transport naar Venlo nog in de weg. Bij aankomst in de Leolux-fabriek wordt het leer nogmaals gecontroleerd door onze interne controleurs.

Reageren

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit blogartikel.

Taal
Kies uw taal
Vlaams
Langue
Choisissez votre langue préférée